Driekwart van de studiekiezers op 5 havo en 6 vwo heeft op dit moment nog geen definitieve keuze gemaakt voor een vervolgopleiding, wijzen de voorlopige uitkomsten van De Grote StudieReis uit. Hoe ziet die groep scholieren er eigenlijk uit? Op welke eigenschappen verschillen zij van de scholieren die al wél een keuze hebben gemaakt? Wie is op dit moment nog te beïnvloeden en wie niet?  

Vooral havisten hebben keuze nog niet gemaakt

Van alle ondervraagde havisten geeft 83 procent aan op dit moment nog geen, of slechts een voorlopige keuze te hebben gemaakt. Onder de vwo-ers is dit 71 procent. Hoewel dit nog steeds een meerderheid is, kunnen we wel zeggen dat havisten significant vaker nog geen definitieve keuze hebben gemaakt.

Scholieren met technisch profiel weten vaker wat ze willen

Van alle ondervraagde technische scholieren – dat wil zeggen scholieren met een N&T of N&G profiel – weet 26 procent momenteel al welke vervolgopleiding zij na hun eindexamen willen gaan doen. De niet-technische scholier lijkt minder zeker van zijn zaak: slechts 19 procent van hen heeft al een keuze gemaakt.

Meisjes maken eerder keuze

Ruim een kwart van de ondervraagde meisjes (26 procent) zegt dat ze al definitief weten welke vervolgopleiding ze gaan doen, ten opzichte van 15 procent van de jongens.