Op dit moment maken 4.8 miljoen mensen gebruik van Deeleconomie platformen, vooral de ‘kleinere’ platforms zijn in opkomst.

Uit het onderzoek dat Newcom in de zomer van 2022 heeft uitgevoerd, blijkt dat er momenteel 4.8 miljoen mensen in Nederland gebruikmaken van deeleconomieplatformen. Deze platforms zijn vooral populair onder jongere generaties, maar ook oudere volwassenen nemen steeds vaker deel aan de deeleconomie.

Het onderzoek omvatte meer dan 2.500 deelnemers van achttien jaar en ouder, en het richtte zich op de bekendheid en het gebruik van verschillende deeleconomieplatforms in Nederland.

Hoewel de deeleconomie veel aandacht krijgt in de media, was het belangrijk om de daadwerkelijke gebruikerscijfers vast te stellen. Het rapport, dat kosteloos te downloaden is, biedt diepgaande inzichten in de demografie van de gebruikers, hun motieven om deel te nemen aan de deeleconomie, en de platforms die ze verkiezen.

Dit onderzoek biedt een waardevolle blik op de evolutie van de deeleconomie in Nederland en helpt om een beter begrip te krijgen van wie deze platforms gebruikt en waarom. Het stelt bedrijven, beleidsmakers en de bredere samenleving in staat om de impact en het potentieel van de deeleconomie beter te begrijpen en te waarderen.

Hierbij alle conclusies van deeleconomie onderzoek

  1. De afgelopen twee jaar is het gebruik van de deeleconomie stabiel gebleven.
  2. De ‘kleinere’ deelplatformen hebben in de afgelopen twee jaar op zowel bekendheid als gebruik flink terrein gewonnen.
  3. De deeleconomie blijft voornamelijk aantrekkingskracht hebben op jongeren, hoog opgeleiden en studenten.
  4. Geld blijft de grote drijfveer ondanks dat het milieu een steeds groter motief voor delen is geworden.
  5. Elk deelplatform heeft zijn eigen profiel aan gebruikers.

Wilt u meer lezen over het gebruik van (platformen in) de Deeleconomie? Vul onderstaande formulier in en ontvang gratis het rapport.