Door: drs. Karin Ruigrok

Newcom is sinds 2010 partner van de Nationale Denktank en heeft hierbij als kritische toetssteen binnen de verschillende maatschappelijk thema’s van de Nationale DenkTank mogen fungeren.

Newcom zet de samenwerking met de Nationale Denktank ook dit jaar voort en zal zich vastbijten in de centrale onderzoeksvraag van dit jaar: “Hoe realiseren we een digitale samenleving die gezond, weerbaar, eerlijk en inclusief is

De samenleving digitaliseert in hoog tempo en de effecten hiervan gaan veel verder dan de techniek zelf; het is inmiddels een complex vraagstuk met brede maatschappelijke impact. Aan de ene kant kunnen we efficiënt zakendoen, eerder ziektes opsporen, slimmer energie gebruiken en sneller kennis delen. We gebruiken digitale apps voor zo ongeveer alles. De digitale transitie daagt onze samenleving tegelijkertijd op allerlei manieren uit. Het lukt niet iedereen om mee te doen, niet iedereen beschikt over de juiste digitale (gezondheids)vaardigheden.

En hoe gaan we om met altijd ‘aan’ staan en met de sociale druk op ‘mooi en succesvol zijn’? Welke mogelijke gevolgen heeft dit voor onze mentale en fysieke gezondheid?

Deze editie duiken we in de razendsnelle digitale ontwikkelingen.

Newcom werkt samen met een 20 tal getalenteerde jonge academici en promovenda van de Nationale DenkTank samen aan dit vraagstuk met structurele partners als McKinsey&Company, de KHMW, de Issuemakers, Draad, THNK en universiteiten als de UvA, VU, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Leiden.

In oktober zijn de eerste resultaten van het onderzoek publiek beschikbaar.