Door: drs. Hans Hoekstra

Newcom heeft ruim 5.000 Nederlanders van zestien jaar en ouder gevraagd naar de beleving van ziekenhuizen ten tijde van de Coronacrisis.

In deze Corona tijd is de beeldvorming van ziekenhuizen substantieel positiever. Waar ziekenhuizen in het algemeen jarenlang een gemiddeld rapportcijfer van 7.4 kregen, is dat nu een 8. Ook medewerkers krijgen een aanzienlijk hogere waardering dan voorheen (8,1 nu versus 7,6 in 2016). Ook het imago is verbeterd. In de beeldvorming scoren waarden als ‘kwalitatief hoogwaardig’, ‘deskundig’ en ‘innovatief’ behoorlijk hoger. Deze hoge waardering zien we in heel Nederland terug. Opvallend is dat zorgmedewerkers niet een hogere noch lagere waardering hebben.

Als vitale sector doet de ziekenhuissector het in de beleving van Nederlanders het vooral goed op de vlakken ‘kennis’, ‘organiseren’ en ‘slagvaardigheid’. ‘Goed samenwerken’ en ‘vernieuwen’ vallen net buiten deze top 3. Vooral de waarden ‘Kennis en kunde’ en ‘Goed samenwerken’ bepalen in grote mate het vertrouwen dat Nederlanders hebben in Ziekenhuizen als vitale sector.

Wilt u meer lezen over de beleving van ziekenhuizen? Vul onderstaande formulier in en ontvang gratis het rapport.