Door: drs. Steven Boekee

De meerderheid van de huisartsen onder de 50 jaar wil zich binden: 7 van de 10 huisartsen wil zich voor langere tijd verbinden aan een vaste patiëntenpopulatie. Ook geven de meeste van hen de voorkeur aan een vaste werkkring. Dat blijkt uit een onderzoek van LHV, NHG, SBOH en Huisartsopleiding Nederland.

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat 7 van de 10 huisartsen onder de 50 jaar zich voor langere tijd wil verbinden aan een vaste patiëntenpopulatie. De meeste huisartsen geven de voorkeur aan een vaste werkkring. Een groot deel wil in hun werk als huisarts ook tijd besteden aan andere zaken dan patiëntenzorg. De meeste huisartsen ervaren meer plezier in het huisarts-zijn als zij het op hun eigen manier kunnen organiseren.

Ervaring opdoen

Van de waarnemend huisartsen zeggen 4 van de 10 op dit moment praktijkhouder te willen worden. Gevraagd naar de nabije toekomst zijn vooral jongere waarnemers en huisartsen in opleiding namelijk nog minder zeker van de keuze voor een vaste patiëntenpopulatie of het praktijkhouderschap. Met name onder waarnemers in de middelgrote steden is de werkdruk een veel genoemde reden om zich (nog) niet te binden. De huisartsen in opleiding (AIOS) willen eerst ervaring opdoen alvorens zich te binden.

Over het onderzoek

Onderzoeksbureau Newcom deed in 2018 in opdracht van de Stichting SBOH, Huisartsopleiding Nederland, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) onderzoek naar hoe huisartsen en aankomend huisartsen hun positie in de toekomst zien, hoe zij aankijken tegen praktijkmanagement, en wat zij daarvoor aan scholing nodig hebben. LHV, NHG, SBOH en Huisartsopleiding Nederland werken samen in PROFclass. In totaal hebben 383 respondenten in de zomer van 2018 deelgenomen aan het onderzoek.