Door: A. Rondberg

Werkdruk. Uit vrijwel elk onderzoek dat wordt gedaan op het gebied van medewerkerstevredenheid is dit de factor waarop het laagst wordt gescoord. Ben je ook benieuwd waar dit uit voortkomt en vooral: hoe dit kan worden verbeterd en uiteindelijk zelfs kan worden omgezet in niet alleen tevredenheid, maar zelfs in werkgeluk? Lees dan snel verder!

Het medewerkerstevredenheidsonderzoek. Een onderzoek dat voor veel organisaties jaarlijks op de planning staat. Men wil ten slotte medewerkers ‘boeien en binden’, zoals op veel HR pagina’s te lezen valt. Maar is het meten van ‘tevredenheid’ nog wel voldoende in een krappe arbeidsmarkt en in het huidige tijdperk? Ons antwoord hierop? – ‘Nee!’. Bij Newcom zijn wij van mening dat organisaties hun medewerkerstevredenheidsonderzoek nog een aantal niveaus hoger kunnen brengen en dan wel middels een ‘medewerkersgeluksonderzoek’. Het verbeteren van werkgeluk is namelijk essentieel voor elke organisatie. Maar wat is nu precies werkgeluk? En hoe zet je werkdruk om naar werkgeluk? Hier gaan wij verder op in gedurende deze blog.

Tevredenheid ⇒ Betrokkenheid ⇒ Bevlogenheid ⇒ Werkgeluk

Wanneer de balans tussen de werkbelasting en de belastbaarheid van de werknemer verstoord raakt, spreken we van werkdruk. Werkdruk is dan ook een oorzaak van werkstress en werkstress kan dan op zijn beurt weer resulteren in lange termijn effecten als overspannenheid of een burn-out. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Een werkgever niet, een HR afdeling niet, maar ook een werknemer niet.

Werkdruk ontstaat door disbalans in de volgende drie factoren: Autonomie in de werksfeer, werkinhoud en werkcontext. Door deze drie factoren onder de loep te nemen en er voor te zorgen dat de werknemer, bijvoorbeeld: Meer steun krijgt vanuit collega’s en/of de leidinggevende, mag meebeslissen over de werkinhoud, minder taken heeft en meer autonomie heeft om eigen tijd in te delen kan de werkdruk worden verlaagd en het werkgeluk worden vergtoot. Bij deze laatste factor is ook de energie van de medewerker van belang. Energie komt uit vier menselijke bronnen: het lichaam, emoties, gedachten en spirit. In elk van deze bronnen kan de energie systematisch worden uitgebreid en regelmatig worden vernieuwd door het vaststellen van specifieke rituelen. Verlaat je bureau als je gaat lunchen, maak gedurende de dag een wandeling, eet gevarieerd en gezond, zorg voor een vast slaapritueel. En zo zijn er nog vele manieren om op te laden en ervoor te zorgen dat je energie op pijl blijft. Dit alles kan ook bijdragen aan werkgeluk.

Gelukkige werknemers zijn gezonder, hebben lagere absentie, zijn heel gemotiveerd om succesvol te zijn, zijn creatiever, hebben een betere relatie met directe collega’s en er is minder kans dat ze een organisatie zullen verlaten.[1] Het hebben van gelukkige werknemers zou dan ook het doel moeten zijn van elke organisatie. Dit werkgeluk ervaar je als je positieve emoties voelt, plezier hebt in het werk, voldoening voelt door het benutten en groeien van je eigen talent en het gevoel hebt bij te kunnen dragen aan een hoger doel.

Bij Newcom gebruiken we inzichten uit de positieve psychologie om werkgeluk te meten. Martin Seligman is, samen met Mihály  Chíkszentmihályi, grondlegger van de positieve psychologie. Seligman geeft aan dat er 3 factoren zijn die bijdragen aan geluk: Zingeving, voldoening en plezier.[2]Deze factoren spelen dan ook óók een belangrijke rol in werkgeluk.

Chíkszentmihályi is bekend door de introductie van het begrip ‘flow’. Flow is een mentale toestand waarbij je volledig opgaat in je bezigheden. Hoe vaker je je flow ervaart, hoe gelukkiger je bent.[3]In onderstaand model wordt aangetoond dat flow betekent dat de uitdaging en vaardigheden beide hoog zijn.

Met de nieuwe vormen van werken die in steeds meer organisaties worden toegepast door de komst van corona, is gebleken dat het hebben van een goed ondersteunende manager veruit het meest belangrijk is om werkgeluk te kunnen ervaren en de zingeving is naar de tweede plek geschoven. [4] Ook ruimte voor zelfontwikkeling is van belang. Door zichzelf te kunnen blijven ontwikkelen en de mogelijkheid te hebben om te groeien binnen de organisatie, blijven medewerkers voldoening halen uit hun werk. Het is dan ook belangrijk dat leidinggevenden oog hebben voor de talenten van elke medewerker en ervoor te zorgen dat deze zo volledig mogelijk benut worden.

Deze aspecten hebben onze onderzoekers dan ook allemaal opgenomen in ons ‘Werkgeluk instrument’, waarmee ons ‘werknemersgeluksonderzoek’ volledig up-to-date is en excelleert in het werkgeluk meten onder medewerkers.

Van werkdruk naar werkgeluk

© Instrument Werkgeluk door Newcom Research & Consultancy

[1] E.R. Tenney, J.M. Poole, and E. Diener, (2016) Does Positivity Enhance Work Performance? Why, When, and What We Don’t Know. Research in Organizational Behavior 36.

[2] Seligman, M. E. P. (2002). Authentic happiness: Using the new positive psychology to realize your potential for lasting fulfillment. New York: The Free Press.

[3] Csíkszentmihályi, M. (1990). Flow: The psychology of optimal experience. New York: Harper & Row.

[4] Diener, E., Lester, P.B. and Seligman, M.E.P. (2022). Top performers have a superpower: Happiness. A large-scale study found that well-being predicts outstanding job performance. MIT Sloan Management Review.

Inzicht krijgen in het werkgeluk van de medewerkers in jouw organisatie? We gaan graag voor je aan de slag!

Benieuwd geworden naar de overige resultaten? Vul onderstaande formulier in en ontvang gratis het rapport. U krijgt het rapport direct toegezonden.