Door: drs. S. Buitinga

Een potentiële klant zei ooit: “Onderzoek. O, nee….Ik wil niet nog meer prioriteiten…!”. Een uitspraak waar een diepe historie achter schuil bleek te gaan. Zijn ervaringen met onderzoek waren bitter en uitspraken uit zijn organisatie lagen nog vers in zijn geheugen:

  • ‘We bevragen de klant nu toch, dus stel ook nog even een vraag over die 10 nieuwe productlijnen…’
  • ‘Als we de klant gaan bevragen, laten we dan ook meteen de oude klanten bevragen, de leads, de prospects en acht wat, weet je wat: De hele markt…’
  • ‘We sluiten goed aan bij al onze klanten. We scoren gemiddeld namelijk een 7,4. Perfect toch…’
  • ‘Super! We hebben nu een duidelijke lijst van 25 prioriteiten voor de korte termijn…’

Om van te huilen, maar veelal de praktijk. Dus ik begreep zijn terughoudend wel. Onderzoek kent immers de neiging om alles, aan iedereen over alles te gaan vragen en voor te leggen om zodoende op alles antwoord te krijgen: “Hoe denkt u in het algemeen dat de wereld zich in zijn geheel de komende tijd mogelijk zal ontwikkelen?”. Een onmogelijke vraag natuurlijk, maar ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken dat hij nooit is gesteld. Hoe logisch en basaal ook, onderzoek moet focus hebben. Logisch, maar tegelijk blijkbaar erg moeilijk.

Durf te focussen in ieder onderzoek

Als we goed kijken naar de uitspraken van deze klant komen we al gauw op de 4, nee….geen 25, vuistregels van goed onderzoek. Zeker niet spectaculair, maar wel essentieel:

  • Focus in de inhoud: Laat de inhoud en je vragen aansluiten bij je doelstelling en stel bij iedere wenselijke aanvulling de vraag in hoeverre het bijdraagt aan de doelstelling. Doe je een imago onderzoek? Is het dan logisch om je klanttevredenheid uit te vragen? Waarschijnlijk niet, wel wordt het vaak gedaan.
  • Focus op één doelgroep: Kader de doelgroep scherp af. Kun je niet elke vraag stellen aan de bepaalde doelgroep? Dan heb je waarschijnlijk deze niet goed genoeg gedefinieerd, waardoor de uiteindelijke aanbevelingen gaan wankelen. De vraag is dan al gauw gesteld: Voor wie geldt dit advies nu exact?
  • Focus niet op de gemiddelde klant maar op je unieke klant: Leer van de extremen. Neem geen genoegen met gemiddelde rapportcijfers, maar spit uit wat je voor iedere klant kunt betekenen en leren. Elke unieke ervaring is er één. Elke negatieve ervaring één teveel;
  • Focus in analyses: Grijp terug naar de doelstelling. Wat wilde je ook alweer weten en welke analyses zijn daarvoor essentieel. Indien er 25 conclusies en 25 prioriteiten uit de analyses naar voren komen dan is de kern waarschijnlijk nog niet geraakt. Reduceer de ballenbak aan prioriteiten en conclusies naar maximaal 5 om de resultaten hanteerbaar te maken.

Onderzoek rendement

De klant waar dit stuk mee begon is momenteel reeds 3 jaren tevreden Newcom-klant. Ondanks de initiële sceptische houding kregen we al na het eerste onderzoek één van de het mooiste compliment dat je als onderzoeker kunt krijgen: “Mede door jullie is ons duizendpootcomplex samen met de ballenbak aan prioriteiten het raam uit gegaan”. Focus in beslissingen begint met focus in onderzoek. We gaan die uitdaging graag met u aan. Verwacht geen ballenbak aan prioriteiten van ons, maar maximaal 5. Overzichtelijk, hanteerbaar en reëel.