Door: drs. I. Korink

Recentelijk heeft Newcom Research & Consultancy een rapport gepubliceerd over het gebruik van Social Media onder jongeren. Kijkend naar de toekomst, bevat dit onderzoek zeer interessante resultaten. Generatie Z is onze toekomst en als we kijken naar onze onderzoekscijfers is onze toekomst online. Bijna alle jongeren zijn actief op Social Media (930.000), wat veel perspectief biedt voor de inzet van deze media voor leerdoeleinden in plaats van enkel voor ‘fun’ doeleinden.

Het klaslokaal van 2020

Platforms als Facebook, Youtube, Instagram, Snapchat en Twitter worden massaal gebruikt door de jongeren (in de categorie 15-19 jaar). Delen, liken, tweeten, retweeten en hashtags…allemaal zeer bekende termen voor de jeugd van tegenwoordig. Maar kunnen deze mediakanalen ook door leerkrachten ingezet worden als onderdeel van de lessen? Leerlingen zijn tegenwoordig ook tijdens de lessen continu actief op social media kanalen en ik zie daar dus veel mogelijkheden. Hoe zal de toekomst eruit zien in de klaslokalen? Het onderwijs zal hier nu stappen in moeten gaan ondernemen om niet achter te raken. Want de ontwikkelingen gaan super snel!

Welke platforms zijn onderwijs-proof?

Maar welke platforms kunnen leerkrachten inzetten in de klas ten diensten van de leerling. Als we kijken naar de populariteit van de sociale kanalen en de geschiktheid in het onderwijs, bieden Facebook, Twitter en Youtube veel mogelijkheden. Niet meer vragen stellen door je vinger op te steken in de klas, maar tweeten naar de leerkracht bij onduidelijkheid (#vraag). Een groep op Facebook waar de hele klas inclusief leerkracht zoveel mogelijk feiten kunnen delen over een onderwerp bij geschiedenis. En natuurlijk Youtube wat een leerkracht kan inzetten bij onder andere Engels om zo de leerlingen in aanraking te laten komen met Engelstalige filmpjes.

De vraag die we ons hierbij moeten stellen is hoe we dit voor elkaar gaan krijgen? Is het een mentaliteitsverandering binnen het onderwijs of missen de financiële middelen om deze sociale kanalen in te zetten binnen het onderwijs?

Wij gaan graag met u de dialoog aan. Op weg naar een socialer klaslokaal in 2020. Denkt u met ons mee?